ФУНКЦІЯ ДЕРЕВА ТА ЇЇ ЗАСТОСУВАННЯ - Волков, Юрій Іванович; Войналович, Наталія Михайлівна (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2019)
Функція x=T(y) називається функцією дерева, якщо вона є оберненою до функції <img src="data:image/png;base64,iVBORw0KGgoAAAANSUhEUgAAACEAAAALCAIAAAB+sXNoAAABOUlEQVR4nGP5//8/A40BC60tGFp2/H17Yf+JJz/+MzBxK1vbSt+f23xQ2t/ZylJHiJlqdjALG7h4G4CZ/z7dPvNTWfH5Q25ZfmawCMSO32/PzUzvk5o+3/J46xrFilxdDgaGPy+PrN587fM/iCEswiaBgUaCTP+/P97fW7BULM6b7S2/W7DUiTVXBNV/r5v1rWheiiLYMCY+VTNzIEI4AGIHq7C2g9G3FdeuCnIFx2pz4HEwI6esdbBFe80v2zVJXMfyvLZbtsV/+xTTEayIO0RgMqyiaoJvH7KZxmjxMEFlxG0iU2xQVf9+tG3JMUYN12S+toX7jGL5hPg+3Lj32UVbhZUBmAMYcdvx/fqSWWcEDQy7JusIE4geVjmvRDkQw3IVmN+weTV+DTA7ODVj8jWJUEo2oEf+AABsKGN1ONUpKgAAAABJRU5ErkJggg==" name="Объект195" align="bottom">. Це один з важливих прикладів неелементарної функції, якій в україномовній літературі практично не приділяється уваги. А через те, що ця функція широко використовується в різних розділах математики, а особливо в комбінаториці й теорії ймовірностей виникає проблема знайомства майбутніх вчителів математики з функцією дерева. В статті продемонстрована методика отримання степеневих рядів для функції дерева і ряду функцій, які вражаються через функцію дерева. Розглянуто ймовірнісні розподіли, які породжені отриманими рядами. Маємо, , многочлени називаються узагальненими многочленами дерева. Зокрема, це відомі многочлени дерева. Коефіцієнти отриманих рядів невід’ємні, а це дозволяє будувати арифметичні розподіли випадкової величини ξ, які називаються розподілами степеневих рядів.