МОДЕЛЬ КОМП’ЮТЕРНО ОРІЄНТОВАНОГО НАВЧАЛЬНОГО СЕРЕДОВИЩА РОЗВИТКУ ГРОМАДЯНСЬКОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ ВЧИТЕЛЯ НА ОСНОВІ ПІДХОДІВ РАДИ ЄВРОПИ - Овчарук, Оксана Василівна; Гриценчук, Олена Олександрівна (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2019)
Стаття присвячена опису моделі розвитку громадянської компетентності вчителя в умовах комп’ютерно орієнтованого навчального середовища. Проаналізовано документи Ради Європи та узагальнено основні підходи щодо розвитку громадянської та цифрової (інформаційно-комунікаційної) компетентності вчителя. Описано модель КОНС для розвитку громадянської компетентності вчителя та викладено загальні результати її експериментальної перевірки у контрольній та експериментальній групах. Особлива увага приділена ставленню вчителів, керівників шкіл та методистів системи післядипломної педагогічної освіти до використання засобів інформаційно-комунікаційних технологій та створенню КОНС у закладах освіти, а також використання можливостей системи післядипломної освіти у викладанні громадянської освіти у школах. Окреслено перспективи подальших експериментальних та порівняльно-педагогічних досліджень.