ВИМІРЮВАННЯ ШВИДКОСТІ СВІТЛА ЯК ФАКТОР ВПЛИВУ НА ФОРМУВАННЯ НАУКОВИХ ТЕОРІЙ ПРИРОДИ СВІТЛА - Федоренко, Владилена Петрівна (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2019)
Стаття присвячена дослідженню історії визначення швидкості світла з метою пов’язати його з появою наукових теорій природи світла, а також розкрити тлумачення швидкості світла у вакуумі як фундаментальної константи в фізиці. Визначення швидкості світла пов’язано з цілими епохами в розвитку фізики, а саме – хвильової оптики, електродинаміки, квантової теорії, спеціальної теорії відносності. Блискучі експериментальні відкриття XVII сторіччя з вимірювання швидкості світла сприяли народженню двох теорій світла, в основі яких лежали різні уявлення про його природу. Трьохсотрічна історія фундаментальної постійної с чітко демонструє її зв’язки з найважливішими проблемами фізики. У міру розвитку науки ці зв’язки стають все більш глибокими і багатогранними, тому продовження досліджень в цій області є одним із пріоритетних напрямків фізики.