ТЕОРЕТИЧНІ ЗАСАДИ ПІДГОТОВКИ ДИТИНИ ДО ПОЧАТКУ ЧИТАННЯ В ПОЛЬЩІ - Микитейчук, Христина Іванівна (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки)
Здійснено теоретичний аналіз проблеми підготовки дитини до початку навчання читанню в Польщі. Представлені теоретичні основи процесу читання – визначення цього процесу, його психофізіологічні умови, сутність та функції. За працями польських науковців узагальнено зміст поняття «підготовка до початку читання» – сбалансований розвиток у дитини психомоторних навичок, пробудження і формування пізнавальних процесів, стимулювання емоційно-мотиваційної сфери, що обумовлює установки і ставлення дитини до навчання читанню. Факторами, які підтримують дитину на шляху до навчання читанню, є знання вчителя, його стиль роботи, критичний та творчий підхід до навчального процесу.