СОЦІАЛЬНЕ ВИХОВАННЯ ДІТЕЙ У ПЕРШІЙ УКРАЇНСЬКІЙ ГІМНАЗІЇ ім. Т. Г. ШЕВЧЕНКА - Богомолова, Марина Юріївна (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2020)
У статті подано систему роботи Першої української гімназії ім. Т. Г. Шевченка в Україні, засновану в березні 1917 року під керівництвом В. Дурдуківського за пропозицією Шкільної комісії. Увагу зосереджено на другому етапі її діяльності – 1920–1933 році – періоді активної роботи з реалізації завдань соціального виховання. Доведено, що виконуючи директивні настанови державних управлінських освітніх органів, в школі була зреалізована власна модель соціального виховання на засадах творчості, активності, самостійності вчителів та учнів.