НАЦІОНАЛЬНА ІДЕЯ КОЗАЦЬКОЇ ДОБИ ЯК ФАКТОР СТАНОВЛЕННЯ ТА РОЗВИТКУ УКРАЇНСЬКОЇ ОСВІТИ - Савченко, Лариса Олексіївна; Потапенко, Олег Борисович (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2020)
Національна ідея козацької доби як фактор становлення та розвитку української освіти. У статті розглянуто проблему впливу національної ідеї на становлення та розвиток української освіти в козацьку добу, схарактеризовано суспільно-політичні й соціально-економічні фактори, які безпосередньо зумовлювали процес формування освітньої політики українського козацтва та визначали його внесок в освітню галузь. Особливу увагу авторами приділено аналізу історичних подій тієї епохи та їх безпосереднього зв’язку з поширенням освіти. Реалізації національної ідеї відбуваються в площині формування національної свідомості, політичної культури, системи освіти.