ІНТЕНСИФІКАЦІЯ ТРУДОВОГО НАВЧАННЯ В УМОВАХ ОБМЕЖЕНОГО ЧАСУ ЗАСОБАМИ ЗНАКОВО-СИМВОЛІЧНИХ СТРУКТУР ТА УКРУПНЕННЯМ НАВЧАЛЬНОЇ ІНФОРМАЦІЇ - Цина, Андрій Юрійович; Іманова, Севіндж Фазаір кизи (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2020)
У статті розглядаються педагогічні технології інтенсифікації трудового навчання засобами інтеграції його змісту за допомогою знаково-символічних структур та використання укрупнених дидактичних одиниць з метою суттєвого збільшення обсягів опанування навчального матеріалу при істотному зниженні навчального навантаження на учнів на уроках трудового навчання. Аналізується ідеографічна (образно-знакова) основа знаково-символічних структур, яка полягає в можливості вираження цілого поняття засобами умовного зображення або рисунку. Знаково-символічні візуальні системи створюються шляхом кодування вербально представленої інформації. Під час навчання широко використовується і зворотній процес – декодування або розгортання інформації, заданої знаково-символічно. Під час проведення уроків головна увага приділяється аналізу ущільненої інформації, навчанню учнів умінням розгортати і згортати інформацію, яка містить в собі виучуваний навчальний матеріал.