ОСВІТНІ ВИКЛИКИ ФОРМУВАННЯ ТРАНСІНДУСТРІАЛЬНОГО СУСПІЛЬСТВА В УКРАЇНІ - Дробін, Андрій Анатолійович (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2020)
Стаття присвячена розгляду актуального, перспективного, швидкого за динамікою розвитку питання – трансформації суспільного ладу у трансіндустріальний стан, економічною основою якого є шостий технологічний уклад. У статті проаналізовано тенденції трансформації суспільства, та процеси, пов’язані з пандемією коронавірусної інфекції COVID-19, викликаної коронавірусом SARS-CoV-2, їх наслідки та ймовірні подальші події. Оглядово розглянуті основні риси, тренди, ризики, перспективи, зміни у суспільстві, які супроводжують цей процес, і, відповідно, його освітні аспекти. Зокрема розкрито спільну для різних держав основну проблему, яка полягає у невідповідності Болонської системи освіти потребам нового постглобального світу, який формується внаслідок пандемії та пов’язаних з нею обмежувальних заходів. У цьому ж контексті розглянуто тенденції формування шостого технологічного укладу в світі за основними маркерами, та необхідні об’єктивні зміни у системі освіти. Запропоновано напрями подальших досліджень з даної тематики.