КОМПЛЕКСНА АДАПТАЦІЯ МЕТОДИЧНОЇ СИСТЕМИ НАВЧАННЯ ІНФОРМАТИКИ УЧНІВ В ІНКЛЮЗИВНИХ ГРУПАХ - Косовець, Олена Павлівна (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2020)
У статті автор акцентує увагу на проблемі комплексної адаптації методичної системи навчання інформатики учнів в умовах інклюзивної освіти. Педагогічний експеримент проводився з 2009-2019 р.р. у ході якого розроблено методики теоретичного й експериментального дослідження, запропоновано, розроблено і досліджено компоненти методичної системи, методику їх використання у процесі навчання інформатики, розкрито поняття "компенсаторно-пристосувальницьких компетентностей" учнів з особливими освітніми потребами у закладах професійної освіти в умовах інклюзії. Обґрунтовано, що адаптація цілей, змісту, методів, засобів і форм організації навчання інформатики учнів з особливими освітніми потребами згідно цінностей і принципів інклюзивної освіти, сприяє формуванню і розвитку творчої особистості, кваліфікованого і конкурентоспроможного фахівця, що відповідає потребам сучасного ринку праці.