ФОРМУВАННЯ ПРОФЕСІЙНОЇ САМОСВІДОМОСТІ МАЙБУТНІХ УЧИТЕЛІВ - Любар, Руслана Олександрівна; Любар, Інна Георгіївна (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2020)
У статті на основі аналізу наукових джерел розкрито змістовну сутність поняття «професійна самосвідомість», визначено чинники її формування. Розглянуто різні форми вияву самосвідомості, етапи та рівні розвитку цього складного утворення. Розглянуто поняття «самовиховання» як певний рівень розвитку особистості, її самосвідомості, подані шляхи розвитку професійних здібностей, зокрема впровадження нових форм і методів навчання. Автором визначено основні аспекти формування професійної самосвідомості майбутніх учителів, педагогічні умови, які сприяють процесу формування професійної самосвідомості – застосування особистісно-орієнтованого підходу в навчальному процесі, розвиток креативних та комунікативних здібностей, усвідомлення особою значущості професійного саморозвитку, формування адекватної самооцінки, розвиток мотивації до професійно-педагогічного самовиховання, застосування спеціальних методів і прийомів навчання в процесі підготовки майбутніх учителів.