СОЦІАЛЬНО-ПОЛІТИЧНІ ТА КУЛЬТУРНО-ОСВІТНІ ПЕРЕДУМОВИ СТАНОВЛЕННЯ ВІТЧИЗНЯНОЇ СИСТЕМИ ІСТОРИЧНОЇ ОСВІТИ (1917 – СЕРЕДИНА 20-Х РР. ХХ СТ.) - Селищева, Ірина Анатоліївна (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2020)
У статті розглянуто соціально-політичні передумови становлення вітчизняної системи історичної освіти, охарактеризовано особливості розвитку історичної освіти у період 1917–середина 20-х рр. ХХ ст.; проаналізовано трансформацію історичної освіти окресленого періоду на рівні теорії і практики навчання історії у закладах освіти. Зауважено, що у цей сприятливий період політичного відродження України відбувалися створення та розбудова національної освіти, тому він характеризується певними украй позитивними нововведеннями. Історію вивчали, розпочинаючи з початкової школи й закінчуючи випускними класами гімназій. Проте, нав’язуючи своє бачення, радянська влада кардинально змінює подальший розвиток освіти України, а згодом і УРСР. Радянському керівництву Україна була потрібна як слухняний гвинтик у механізмі керування державою в умовах приєднання нових територій, тому воно в подальшому докладало чимало зусиль задля втілення свого плану в життя.