РОЛЬ КОМП’ЮТЕРНОГО МОДЕЛЮВАННЯ У ФОРМУВАННІ СИСТЕМНОГО МИСЛЕННЯ СТАРШОКЛАСНИКІВ - Слободяник, Ольга Володимирівна (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки)
У статті проведено аналіз педагогічних досліджень щодо сутності та змісту понять системного підходу та системного мислення, обґрунтовано основні ознаки сформованості системного мислення. Визначено, що формування середовища для ефективного формування системного мислення можливе через реалізацію компетентнісного підходу та впровадження активних, діяльнісних форм навчання, зокрема з використанням комп’ютерних моделей. Зазначено, що використання комп’ютерних моделей у навчальному процесі забезпечує високий ступінь наочності, а їх інтерактивність дає можливість безпосередньо впливати на хід експерименту, змінювати умови його проведення, що сприяє розвитку мотивації, зацікавленості та бажання експериментувати, проводити самостійні дослідження в галузі природничих наук, а отже, сприяє розвитку творчих навичок та критичного мислення.