ОСОБЛИВОСТІ ВИВЧЕННЯ ТАКОЇ СКЛАДОВОЇ СОЦІАЛЬНО-ПОЛІТИЧНИХ НЕБЕЗПЕК, ЯК НАРКОМАНІЯ (ЗАЛЕЖНІСТЬ ВІД ОПІАТІВ ТА ОПІОЇДІВ), ПРИ ВИКЛАДАННІ БЕЗПЕКИ ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ ТА ОХОРОНИ ПРАЦІ В ГАЛУЗІ - Ткачук, Андрій Іванович (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки)
У статті розглянуті нові підходи при вивченні соціально-політичних небезпек, що пов’язані з формуванням наркотичної залежності від опіатів та опіоїдів, в закладах вищої освіти у процесі викладання "Безпеки життєдіяльності та охорони праці в галузі" за рахунок більш ефективного компонування та подачі відповідного лекційного матеріалу з допомогою системи мультимедійних презентацій. Показано, що з одного боку ендогенні опіоїди (енкефаліни, ендорфіни, динорфіни, ендоморфіни) приносять величезну користь, оскільки вони щосекунди працюють всередині нашого мозку, а створені опіоїди морфінового ряду (морфін, героїн, трамадол, фентаніл, дезоморфін та ін.) є важливою групою знеболюючих лікарських препаратів, але в той же час вони є самими страшними з наркотиків, що забирали й забирають життя мільйонів людей.