АНАЛІЗ ОСНОВНИХ ХОЛДИНГІВ ДЛЯ ФОРМУВАННЯ СВІТОВИХ РЕЙТИНГІВ ПРОВІДНИХ УНІВЕРСИТЕТІВ - Щербак, Ірина Володимирівна (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки)
У статті обґрунтовано необхідність визначення рейтингів університетів світу; розглянуто наукові доробки, присвячені актуальності теми конкурентоспроможності та рейтенгуванню закладів вищої освіти; висвітлений досвід незалежних організацій, які займаються розробкою і реалізацією методів незалежного оцінювання якості освіти; проаналізовано світові інформаційні холдинги QS World University Rankings, THE World University Rankings та The Academic Ranking of World Universities, за допомогою яких формуються світові рейтинги провідних університетів; акцентовано увагу на методику ранжування QS, THE та ARWU; окреслено основні критерії та індикатори з відповідною вагою у відсотках, за якими порівнюються університети світу; виявлено подібність та різницю між основними інформаційними холдингами, ранжування яких додають вагомий внесок у якість освіти країн світу.