МЕТОДИКА НАВЧАННЯ НАСКРІЗНИХ ПОНЯТЬ З ФІЗИКИ НА ОСНОВІ БІЛІНГВАЛЬНОГО ПІДХОДУ - Вергун, Ігор Вячеславович (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки)
У статті висвітлюється проблема формування ключових компетентностей в учнів на уроках фізики за допомогою наскрізних понять фізики з використанням білінгвального підходу. У результати теоретичного дослідження та структурно-логічному аналізу курсу фізики закладах загальної середньої освіти, встановлена кількість понять, які учні повинні опанувати під час вивчення фізики. У результаті проведеного дослідження нами запропоновані елементи удосконалення методики навчання наскрізних понять з фізики. Стаття містить таблицю деяких основних наскрізних понять з фізики, за допомогою яких можна використовувати білінгвальний підхід. Ведення наскрізних понять за допомогою білінгвального підходу розширює можливості педагога для організації навчання фізики та дає можливість підвищувати пізнавальну активність учнів. Використовуючи наскрізні поняття на засадах білінгвального підходу протягом усього курсу фізики в ЗЗСО педагог готує успішного випускника, який здатний використовувати закордоні дослідження, різноманітні науково-інформаційні ресурси для свого розвитку та подальшого навчання. Двомовна освіта визнана необхідною складовою сучасної системи освіти, яка є потужним інструментом становлення особистості, починаючи зі шкільних років. Її реалізація сприяє зростанню самосвідомості, розширенню світогляду учнів. Проведене дослідження та використані методи показують, що ведення наскрізних понять за допомогою білінгвального підходу дає можливість педагогу формувати ключові компетентності учнів.