ВПЛИВ СІМЕЙНИХ ВІДНОСИН НА ОСОБИСТІСТЬ ДИТИНИ - Козігора, Марія Анатоліївна; Замелюк, Марія Іванівна; Оксенчук, Тетяна Володимирівна (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки)
У статті розглянуто основні аспекти впливу сімейних відносин на розвиток особистості, зокрема, молодшого школяра. Підкреслено, що виховання дітей - найважливіша сфера нашого життя. Сім’я як інститут соціалізації володіє унікальною характеристикою, якій є близькість, що представляє виняткову виховну цінність. Зазначено, що людина набуває цінності для суспільства лише тоді, коли стає особистістю, і її формування вимагає цілеспрямованого, систематичного впливу. Саме сім’я з її постійним і природним характером впливу покликана формувати риси характеру, переконання, установки, світогляд дитини. Експериментально підтверджено, що тип сімейного виховання впливає на розвиток мотиваційно-ціннісного компонента економічної свідомості дітей молодшого шкільного віку. Спостерігається узгодженість особливостей мотиваційно-ціннісного компонента економічної свідомості дітей з спрямованістю особистості батьків тактики «Співпраця».