МЕТОДИЧНА ПІДГОТОВКА ВЧИТЕЛЯ-СЛОВЕСНИКА В КОНТЕСТІ УПРОВАДЖЕННЯ ІНТЕРАКТИВНИХ ТЕХНОЛОГІЙ - Дубровіна, Ірина Володимирівна; Ковальковська, Ірина Іванівна (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2021)
У статті розкрито особливості впровадження інтерактивних технологій у методичній роботі з учителями-словесниками. Окреслено значення «суб’єкт-суб’єктної взаємодії» для процесу активної взаємодії всіх суб’єктів освітнього процесу, що спрямований на організацію їхньої співпраці, за якої кожен педагог має можливість самореалізуватися, набути потрібного досвіду і професійної спроможності. Упровадження інтерактивного навчання змінює спосіб набуття нових знань і формування фахових компетентностей, створює сприятливі умови для розвитку самостійності учителів, сприяє розвитку їхньої креативності. Проаналізовано принцип використання інтерактивних технологій навчання в процесі навчання української мови, що дозволяє підвищити рівень засвоєння мовних знань і умінь, ступінь тренованості таких розумових операцій учнів, як аналіз, синтез, порівняння, узагальнення, які лежать в основі розвитку критичного мислення, формують професійно-значущі якості і уміння особистості.