ГОЛОВНІ НАПРЯМИ ДІЯЛЬНОСТІ КРИВОРІЗЬКОГО ДЕРЖАВНОГО ПЕДАГОГІЧНОГО ІНСТИТУТУ: ПЕРШІ РОКИ РЕКТОРСТВА П. І. ШЕВЧЕНКА - Коваленко, Ія Анатоліївна (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2021)
Автором констатовано, що Криворізький державний педагогічний університет, чия історія нараховує 90 років, заслуговує на вивчення власного досвіду підготовки педагогічних кадрів, оскільки був і залишається єдиним профільним (педагогічним) закладом вищої освіти у Придніпровському регіоні. На думку автора, значний внесок у розбудову Криворізького педагогічного інституту було зроблено його ректором – Павлом Івановичем Шевченком, який обійняв посаду наприкінці 70-х рр. ХХ ст. Вже на початку своєї організаційно-педагогічної та науково-методичної діяльності ректором було визначено ті провідні напрями, які сприяли розбудові університету: якісна підготовка студентів заочного відділення (організація самостійної роботи, налагодження співпраці з викладачами, індивідуалізація процесу навчання), загальна педагогізація освітнього процесу (удосконалення організації педагогічної практики, розробка методичних рекомендацій з педагогічної практики, співпраця між методистами різних кафедр тощо) підвищення рівня кваліфікації кадрового складу КПІ (захист кандидатських та докторських дисертацій, стажування) та наукова-дослідна (гурткова) робота студентів.