НАВЧАННЯ ДЖАЗОВОЇ ІМПРОВІЗАЦІЇ МАЙБУТНЬОГО АРТИСТА-ВОКАЛІСТА: СУТНІСТЬ ТА СПЕЦИФІКА - Мирошниченко, Валерій Миколайович (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2021)
Проблеми навчання джазової імпровізації майбутніх артистів-вокалістів, особливо теоретичні та методичні аспекти їх професійного становлення в закладах вищої мистецької освіти, досліджені недостатньо.Особливої актуальності набувають проблеми сутності та специфіки естрадно-джазового мистецтва, виражальних засобів імпровізаційної майстерності у вокальному виконавстві, особливого характеру взаємозв’язку композитора і виконавця, взаємини з глядацькою аудиторією. Вокальне виконавство є однією з найважливіших сторін джазової музики. Інтерес викликають як перші виконавці блюзів, так і багато виконавців наступних десятиліть – періоду новоорлеанского джазу, ери свінгу, бі-бопа і сучасного джазу. Крім вимови основного музичного тексту, талановиті вокалісти-імпровізатори використовували і продовжують використовувати скет і до цього дня.