ЗАКЛАДИ ПОЗАШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ ЗАКАРПАТТЯ В СИСТЕМІ БЕЗПЕРЕРВНОЇ ХУДОЖНЬОЇ ОСВІТИ - Софілканич, Марина Іванівна (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2021)
У статті здійснено ретроспективний аналіз виникнення позашкільної художньої освіти області. Організація та роль позашкільної освіти в Україні, її організатори та дослідники цього питання. Виникнення та розвиток художньої школи Закарпаття у ХХ ст. призвело до формування нових поколінь художників і до створення художньої освіти. Для молоді молодшого шкільного віку створювалися позашкільні навчальні заклади художнього-естетичного спрямування першим з яких була студія образотворчого мистецтва під керівництвом Золтана Баконія. За прикладом цієї студії в Закарпатті у другій половині ХХ ст. відкривалися дитячі школи мистецтв із відділенням образотворчого напрямків містах: Мукачево, Ужгород, Хуст, Виноградів, с. Чинадієво, тощо, в яких вчителями були переважно випускники художньої освіти Закарпаття.