ПОРІВНЯЛЬНИЙ АНАЛІЗ ЗАРУБІЖНОГО ТА ВІТЧИЗНЯНОГО ДОСВІДУ РОЗВИТКУ ПОЗАШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ - Костенко, Лариса Давидівна (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2021)
У статті, на основі історико-педагогічного аналізу здійснено порівняння зарубіжного та вітчизняного досвіду розвитку позашкільної освіти. Автор звертає увагу на розвиток позашкільної освіти у країнах Центральної Європи, що належать до EAICY: Болгарія, Польща, Словаччина, Чехія, які мають спільні риси, оскільки кожна з них належала до так званого соціалістичного табору. З-поміж країн Західної Європи до EAICY належать: Бельгія, Німеччина, Іспанія, Нідерланди, Португалія, Франція, Данія. Серед країн Східної Європи до EAICY належать: Латвія, Литва, Молдова, Україна, Естонія та Казахстан, історія виникнення й розвитку системи позашкільної освіти в яких має не лише національні, а й спільні корені, оскільки кожна з цих країн в минулому входила до складу СРСР.