ДУХОВНО-ТЕЛЕСНI ОСНОВИ МУЗИЧНОГО СПРИЙНЯТТЯ - Рева, Валентин Павлович (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2021)
Матеріальна сторона впливу музичного звуку проектується в свідомість через тіло. Закріплені в життєвому досвіді звукові еквіваленти емоцій декодуються динамічними станами тіла і лише потім свідомістю. Сам звук, його сила, тембр, ритм, фактура, артикуляція несуть в собі приховану енергію жесту, помаху руки, напруги мускулатури, голосових зв’язок, що свідчать про духовні стани. Музика розповідає про людину в єдності духовних і тілесних проявів.