МУЗИЧНО-ПЕДАГОГІЧНІ ІДЕЇ БОЛЕСЛАВА ЯВОРСЬКОГО - Пшемінська, Лариса Олександрівна (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2021)
Стаття присвячена дослідженню і узагальненню педагогічних ідей Б.Яворського, експериментатора і практичного розробника однієї з методичних концепцій щодо творчого розвитку особистості, яку потрібно «не вчити, а навчити мислити». У праці розглядаються особливості концептуальних засад музичної педагогіки Б. Яворського, самобутність експерементального доробку митця через процес слухання учнями музики та її вплив на свідомість і поведінку. Основний акцент зроблено на особливе значення предмету «слухання музики», як основоположного процесу в усій системі музичного виховання. Визначено та узагальнено педагогічні ідеї Б. Яворського, спрямовані на розвиток мислення та творчих здібностей дітей. З’ясовано, що музично-педагогічні ідеї мали вплив естетику та формування його учня, послідовника, педагога-новатора М. Д. Леонтовича; що. творчий підхід до побудови усіх занять та активна діяльність учнівської молоді у різних жанрах музичного мистецтва сприяє формуванню їх інтелекту, світогляду, естетичних та етичних якостей.