ПСИХОЛОГІЯ ВЗАЄМОДІЇ ВЧИТЕЛЯ З ДІТЬМИ З ОСОБЛИВИМИ ПОТРЕБАМИ ТА ЇХ БАТЬКАМИ - Клочек, Лілія Валентинівна (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2021)
У статті висвітлюються психологічні аспекти педагогічної взаємодії вчителя з дітьми з особливими потребами та з їх батьками. Визначаються стратегії взаємодії вчителя з дітьми, що мають проблеми когнітивного, фізичного розвитку, порушення зору та слуху, емоційні та поведінкові розлади. Актуалізується проблема толерантного ставлення педагога до таких учнів. Педагогічна взаємодія базується на дотриманні основних положень аксіологічного підходу, згідно якого дитина з особливими потребами виступає для вчителя як унікальна особистість, зі специфікою свого розвитку. Доводиться, що досягнення мети успішного інтегрування таких школярів у соціум визначається налагодженням конструктивної взаємодії вчителя і батьків.