МЕТОДИЧНІ ОСОБЛИВОСТІ ВПРОВАДЖЕННЯ У ПРОЦЕС ПІДГОТОВКИ МАЙБУТНІХ ВЧИТЕЛІВ ВІДКРИТОЇ ОБЛАСНОЇ УЧНІВСЬКОЇ ОЛІМПІАДИ З ФІЗИКИ У ЗАПОРІЗЬКОМУ НАЦІОНАЛЬНОМУ УНІВЕРСИТЕТІ - Андрєєв, Андрій Миколайович; Тихонська, Наталія Іванівна (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2021)
У даній статті розглянуті методичні особливості впровадження у процес підготовки майбутніх вчителів фізики відкритої обласної учнівської олімпіади з фізики у Запорізькому національному університеті. Метою статті було висвітлення методичних особливостей впровадження у процес підготовки майбутніх вчителів фізики першої відкритої обласної учнівської олімпіади з фізики у Запорізькому національному університеті (ЗНУ). Університетська олімпіада з фізики проводилася за програмою з фізики 11 класів, але завдання за своїм змістом допускали можливість їх розв’язання не лише одинадцятикласниками. Іншою відмінністю олімпіади була наявність різних видів задач (розрахункові задачі, задачі, що потребують оцінних міркувань, а також задачі, що передбачають застосування теоретичних знань для опису фізичного експерименту). Такий підхід до складання олімпіадних завдань мав на меті виявити рівень сформованості в учнів різних аспектів вміння розв’язувати задачі. Започаткована авторами статті та запроваджена у Запорізькому національному університеті відкрита обласна олімпіада з фізики відіграє не лише важливе значення для активізації творчої діяльності учнів у навчанні фізики, але й є дієвою організаційною формою професійної підготовки студентів, що навчаються за спеціальністю 014 Середня освіта предметної спеціальності 014.08 Середня освіта (Фізика). Студенти – майбутні вчителі фізики активно долучаються до цього масового заходу, зокрема до організаційної й аналітичної роботи.Пріоритетні напрями подальшої роботи пов’язані з розробленням та впровадження в освітній процес відкритої обласної університетської олімпіади з фізики для учнів 7-11 класів.