ОСОБЛИВОСТІ МЕТОДИКИ ПРОФЕСІЙНО СПРЯМОВАНОГО НАВЧАННЯ ЗАГАЛЬНООСВІТНІХ ДИСЦИПЛІН У ЗАКЛАДАХ ФАХОВОЇ ПЕРЕДВИЩОЇ ОСВІТИ - Садовий, Микола Ілліч (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2021)
У статті розглянуто головні нововведення Закону України «Про фахову передвищу освіту», прийнятого у червні 2019 р. Виокремлено студентоорієнтоване навчання майбутніх фахівців початкової освіти як сучасний підхід до організації професійно спряованого освітнього процесу в системі педагогічних коледжів. Окреслено головні принципи організації освітнього середовища, де реалізуються інтегративний, змістовий та методичний аспекти на засадах компетентнісного підходу в закладах фахової передвищої освіти.Виділено особливості освітньої діяльності майбутніх фахівців як автономних і відповідальних суб’єктів освітнього процесу в умовах Нової української школи. Проаналізовано роль освітнього середовища для якісної підготовки фахівців, орієнтованого на задоволення потреб та інтересів здобувачів фахової передвищої освіти. Визначено принципи організації освітнього середовища, що забезпечують психологічно-комфортну атмосферу у закладах фахової передвищої освіти. Зазначено, що єдність теорії та практики в освітньому процесі закладів фахової передвищої освіти досягнуто шляхом організації професійно спрямованого освітнього процесу, різних видів практики студентів. Висвітлено особливості організації освітнього процесу на засадах взаємної поваги і партнерства, що ґрунтується на суб’єкт-суб’єктній взаємодії викладачів і студентів та є виявом компетентнісного підходу.