ПІДГОТОВКА STEM ОСВІТЯН: МІЖНАРОДНИЙ КОНТЕКСТ - Сліпухіна, Ірина Андріївна; Чернецький, Ігор Станіславович; Жмаєва, Анастасія Євгенівна (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2021)
У статті розглядається один із новітніх перспективних векторів розбудови STEM навчання, пов'язаний зі спеціалізованою підготовкою освітян формальної і неформальної освіти (едукаторів). Стрімкий рух розвитку науки та технологій в усьому світі детермінує появу новітніх дидактичних напрямів. У статті відображено досвід США, Австралії, Німеччини, Малайзії, Ірландії – провідних країн у впровадженні STEM, та проведено аналіз планів та напрямів в підготовці STEM освітян на найближчі роки. Розглянуто найбільш популярні типи підготовки STEM едукаторів на різних рівнях освіти від підвищення кваліфікації до магістерських програм. Продемонстровано приклади онлайн платформ підвищення кваліфікації вчителів природничо-математичних дисциплін. Приділено увагу ролі літніх STEM таборів для здобуття автентичного досвіду STEM едукатора. Розглянуто основні риси магістерських програм з підготовки STEM-едукаторів. Зазначено можливості STEM лабораторії МАНЛаб у контексті відповідної підготовки освітян.