МОДЕЛІ ОСВІТНЬОГО ПРОСТОРУ: ПОГЛЯД ІЗ МИНУЛОГО У МАЙБУТНЄ - Чумак, Микола Євгенійович (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2021)
Тематика статті націлена на відрефлексування значущості феномена освітнього простору, як відкритої, багаторівневої і стохастичної системи. Акцентовано увагу на просторово-часовій залежності освітнього простору, яка розкривається у особливостях розвитку освіти на теренах різних країн світу у той чи інший історичний відрізок часу. Підкреслено феноменологічну дотичність до проблеми формування єдиного відкритого інформаційного простору, що наслідково співвідноситься із векторністю інтеграційних та глобалізаційних процесів. Унаочнено шість історико-педагогічних моделей освітнього простору, які співвіднесено із конкретними географічними «ареалами». Підсумовано залежність кожної моделі від епохально-ціннісних орієнтирів, відтворених на рівні світоглядних позицій конкретної соціальної групи. Проблематизовано значущість секуляризаційного впливу на історичні моделі різних історичних періодів.Ключові слова: модель, освітній простір, освіта, соціум, культура.