РОЗРОБКА ІНФОРМАЦІЙНОЇ СИСТЕМИ УПРАВЛІННЯ ПІДПРИЄМСТВОМ ПО ВИРОЩУВАННЮ ЗЕРНОВИХ КУЛЬТУР - Гладка, Людмила Іванівна; Дідук, Віталій Андрійович (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2021)
Сучасному зовнішньому середовищу, в якому працюють вітчизняні агропідприємства, властивий високий динамізм. Процеси ринкової трансформації в сфері вітчизняних агропідприємств, підвищення конкуренції, потреба в зростанні кількості та якості сільськогосподарської продукції при тих же земельних ресурсах робить агропідприємства з традиційними технологіями управління економічно нежиттєздатними та неефективними. Об’єктивною передумовою для розвитку сільськогосподарських підприємств, що займаються вирощуванням продукції рослинництва є впровадження на підприємствах комплексної системи автоматизації бізнес-процесів по вирощуванню продукції рослинництва, яка б врахувала їх специфічні особливості та забезпечувала користувачів всіх рівнів інформацією для прийняття ефективних управлінських рішень. Отже, впровадження інформаційно-комунікаційних технологій, технологій управління автоматизацією в сферу агропідприємств є актуальним.Розроблена у роботі інформаційна система управління підприємством по вирощуванню зернових культур базується на технологіях з відкритим кодом та використовує сучасні програмні рішення. Головною перевагою розробленої системи є наявність в ній агрономічно-картографічного програмного модуля, який дає можливість здійснювати контроль сівозміни, відстежувати історію стану полів, здійснювати оцінку прогнозу врожайності, вести електронні агрохімічні паспорти полів. Для написання програмного забезпечення застосовано набір інтерфейсів Google Maps API, оскільки корпорація Google надає вільний доступ некомерційним проектам до розроблених інтерфейсів. Метод використання технології Google Maps API є сучасним та широко використовуваним, оскільки дає можливість застосовувати у власних розробках вже реалізовані алгоритми.Розроблена система реалізує технології розумного землеробства, що допомагає керувати вирощуванням зернових та раціональним розподілом ресурсів.