ПРО МАТЕМАТИЧНЕ МОДЕЛЮВАННЯ ЕКОЛОГІЧНИХ ПРОЦЕСІВ ЯК ЗАСІБ РОЗВИТКУ ЕКОЛОГІЧНОЇ КУЛЬТУРИ ОСОБИСТОСТІ УЧНЯ ЗАГАЛЬНООСВІТНЬОЇ ШКОЛИ - Нічишина, Вікторія Вікторівна (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2021)
У статті окреслено сутність поняття «екологічне виховання» як систематичної педагогічної діяльності, спрямованої на розвиток в учнів екологічної культури; сформовано завдання екологічного виховання – сприяння накопиченню екологічних знань, виховання любові до природи, прагнення берегти, примножувати її багатства, формування вмінь і навичок діяльності в природі; визначено результат екологічного виховання; з’ясовано роль математики у екологічному вихованні – навчити учнів розуміти окремі екологічні поняття методом доцільно підібраних задач та функціональних залежностей; виокремлено напрямки екологічного виховання учнів на уроках математики та види дидактичних матеріалів, необхідних для здійснення екологічного виховання на уроках математики, зокрема, цікаві задачі з природничим змістом, проведення екскурсій з біології з елементами математики, проведення інтегрованих уроків, інтегрована позакласна робота, проведення екологічних ігор тощо. Наведено приклад конспекту уроку математики із використанням задач екологічного змісту для 5 класу.