ФОРМУВАННЯ ГОТОВНОСТІ МАЙБУТНІХ УЧИТЕЛІВ ТРУДОВОГО НАВЧАННЯ ТА ТЕХНОЛОГІЙ ДО КОНСТРУКТОРСЬКО-ТЕХНОЛОГІЧНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ - Сорока, Тарас Петрович; Сокотов, Юрій Вікторович; Сопіга, Віктор Борисович (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2021)
У статті розкрито сутність конструкторсько-технологічної підготовки, що являє собою сукупність (вищий ступінь інтеграції) основних її складників: конструкторського, технологічного, художньо-естетичного, графічного та практичного, які проявляються у відповідній креативній діяльності майбутніх учителів трудового навчання та технологій з урахуванням їх індивідуальних особливостей.Визначено, що за структурою конструкторсько-технологічна підготовка повинна бути спрямована на формування конструкторсько-технологічних знань (моделювання, комп’ютерно-графічні засоби) та умінь (конструкторські, технологічні, проєктні). Відповідно до структури конструкторсько-технологічної підготовки у процесі застосування спеціалізованих програмних засобів окреслено критерії такої підготовки: мотиваційно-особистісний, когнітивно-пізнавальний, діяльнісно-поведінковий, рефлексивно-результативний із відповідними показниками.Показники цих критеріїв покладені в основу характеристики чотирьох рівнів готовності до конструкторсько-технологічної діяльності майбутніх фахівців: низький, середній, достатній, творчий.