ФОРМУВАННЯ САМООСВІТНЬОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ УЧНІВ ШЛЯХОМ ОРГАНІЗАЦІЇ ДОСЛІДНИЦЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ НА ОСНОВІ «ARDUINO» - Гайда, Василь Ярославович; Садовий, Микола Ілліч; Михайленко, Василь Володимирович (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2021)
У статті автором звертається увага на не актуальність засвоєних знань та сформованих навичок сучасних школярів, отриманих в освітньому процесі на момент опанування певними професіями. Пропонується запровадження в освітньому процесі закладу загальної середньої освіти дослідницького навчання з використанням апаратно-обчислювальної платформи Arduino, що повинно посилити мотивацію учнів, активізувати їх пізнавальну діяльність та сприяти формуванню самоосвітньої компетентності. Проаналізовано стан вивчення розробки та реалізації цифрового обладнання та методики його використання науковцями. Обгрунтовано, що одним із напрямків впровадження STEM-освіти, що забезпечує формування інформаційно-цифрової компетентності учнів, є робототехніка, що дозволяє зацікавити інженерною творчістю дітей з молодшого шкільного віку. Як приклад реалізації STEM-проекту в закладі загальної середньої освіти висвітлено роботу «Вимірювання швидкості ультразвуку за допомогою апаратно-обчислювальної платформи Andruino». Детально проаналізовані технічні характеристики пристроїв та елементів, необхідних для реалізації проекту. Наведено програмний код, що керує роботою апаратно обчислювальної платформи та описано особливості його використання. Підкреслюється, що використання пристрою на основі Arduino для вимірювання швидкості звуку дало можливість отримати значення, що з високою точністю підтвердило числове значення швидкості звуку отримане у спеціальних лабораторіях. Автори переконані, що залучення школярів до створення роботів, проведення наукових і дослідницьких експериментів, виконання спільних або групових завдань сприяє їх розвитку, спонукає ефективніше справлятися з поставленими завданнями, контролювати хід їх розв’язання та формувати самоосвітні навички. Перспективу подальших наукових пошуків автори вбачають у розробці інших вимірювальних пристроїв, цікавих фізичних експериментів на основі Arduino та розробка відповідних методичних рекомендацій та інструкцій для використання.