НАУКОВА СПАДЩИНА ПРОФЕСОРА, ДОКТОРА ТЕХНІЧНИХ НАУК В.П. ДУЩЕНКА - Пудченко, Сергій Анатолійович; Садовий, Микола Ілліч (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2021)
У статті розглянуто та проаналізовано значення науково-педагогічної спадщини В.П. Дущенка для сучасного етапу розвитку технічної теплофізики, освіти та науки в цілому. Наукова і педагогічна спадщина професора В. П. Дущенка цінна як з токи зору пізнання набутого досвіду науковця–професіонала у галузі теорії теплофізики та практики проведення експериментальних досліджень явищ тепло- масо- і електропереносу в різноманітних дисперсних середовищах, зокрема і в полімерних системах. Професор В. П. Дущенко є автором понад чотирьохсот наукових праць, зокрема підручників та навчальних посібників для технічних і педагогічних вищих навчальних закладів. Дослідження, які він започаткував, продовжили його учні в Україні та за її межами. Проаналізувавши науково-педагогічну діяльність вченого, приходимо до висновку, що освітній системі В.П.Дущенка було притаманне поняття: нестандартна інноваційна система, теоретичне мислення, творча особистість.