ВИХОВНИЙ ІДЕАЛ УКРАЇНСЬКОЇ СЕЛЯНСЬКОЇ СІМ'Ї (XIX – ПЕРША ЧВЕРТЬ XX СТОЛІТТЯ) - Окольнича, Тетяна Володимирівна; Яковенко, Сергій Анатолійович (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2021)
У статті, на основі історико-педагогічного аналізу визначено  складові виховного ідеалу української сім’ї. Автором виокремлено основне завдання сімейного виховання в українській селянській родині XIX – першої чверті XX століття – підготовка дітей до майбутнього продуктивного активного соціально-господарського, трудового життя. Встановлено, що зусилля батьків спрямовувалися на виховання у дітей поваги до старших членів родини та громади; шанування культури і традицій; любові до праці; дотримання принципів народної моралі; поглиблення досвіду й практичних знань, необхідних у дорослому віці.