ЗОВНІШНІЙ ТА ВНУТРІШНІЙ МОНІТОРИНГ ЯКОСТІ ОСВІТИ - Осередчук, Ольга Анатоліївна (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2021)
Виокремлено багатогранність проблеми моніторингу якості освіти. З’ясовано сутність поняття «моніторинг». З’ясовано, що моніторинг проводиться з метою виявлення та відстеження тенденцій у розвитку якості освіти в країні, на окремих територіях, у закладах освіти, встановлення відповідності фактичних результатів освітньої діяльності її заявленим цілям, оцінювання причин відхилень від цілей. Моніторинг якості освіти може бути внутрішній та зовнішній. Розглянуто особливості зовнішнього та внутрішнього моніторингу, які мають місце в освітній практиці. Розглянуто вимоги і критерії щодо здійснення ефективного внутрішнього моніторингу.