ФОРМУВАННЯ УСВІДОМЛЕНОГО БАТЬКІВСТВА МОЛОДІ - Біда, Олена Анатоліївна; Орос, Ільдіко Імріївна; Чичук, Антоніна Петрівна (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2022)
Батьківство об’єднує в собі сукупність знань, уявлень, умінь і переконань людини стосовно ролі батька, які проявляються в поведінці та діяльності батьківства та при створенні батьком і матір’ю умов для повноцінного розвитку, виховання й навчання дитини. Цей феномен включає складники, потрактовані у статті. Форма розвиненого батьківства, тобто усвідомленого батьківства, містить декілька компонентів, які розкриті у статті. Виокремлено соціально необхідні батьківські якості (увага до дитини, відповідальність за дитину, доброта по відношенню до неї, порядність у всьому, спостережливість в оточуючому суспільстві, емпатійність та любов до дітей, толерантність до всіх тощо). Розглянуто п’ять форм батьківства.