АКСІОЛОГІЧНІ ЗАСАДИ ПРОФЕСІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ПЕДАГОГІВ ГІРСЬКИХ ШКІЛ РЕГІОНУ УКРАЇНСЬКИХ КАРПАТ - Євтух, Микола Борисович; Червінська, Інна Богданівна (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2022)
У статті розкриваються аксіологічні засади професійної діяльності педагогів гірських шкіл регіону Українських Карпат, вказують на провідні шляхи їх формуванняАвторами визначено сутнісні характеристики професійних цінностей як логіко-змістовних основ педагогічної аксіології в рамках інноваційних технологій підготовки фахівця педагогічної галузі, готового до професійної діяльності в умовах соціокультурного простору гірської школи. Наголошено, що професійні й загальнолюдські цінності проявляються у двох аспектах: процесуальному і змістовному. Вказується, що система критеріїв освоєння особистістю професійних цінностей містить когнітивний, оціночно-емоційний, світоглядний, поведінковий компоненти. Наголошується, що опанування професійних цінностей буде результативним, якщо педагогові-початківцеві буде надана своєчасна методична допомога щодо з’ясування сутності цінностей та специфічних особливостей процесу їх засвоєння. Дослідниками обґрунтовано принципову необхідність утвердження у свідомості і самосвідомості вчителя, пріоритету духовно-моральних, національних та етнокультурних цінностей вітчизняної педагогічної спадщини як однієї з основ підвищення статусу вчителя в суспільстві та школі, актуалізовано активність особистості в освоєнні професійних цінностей.