ДІЯЛЬНІСТЬ УКРАЇНСЬКОЇ НАУКОВОЇ ЕМІГРАЦІЇ ПІСЛЯ ПЕРІОДУ НАЦІОНАЛЬНО-ВИЗВОЛЬНОЇ БОРОТЬБИ - Марецька, Юлія Іванівна; Бунчук, Оксана Володимирівна; Попелешко, Юлія Іванівна (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2022)
У публікації розкривається питання діяльності української наукової еміграції в країнах Європи після періоду національно-визвольної боротьби, 20-х років ХХ ст. Автори акцентують увагу на завершальному етапі революційних подій та переходу українського війська разом із державними органами в еміграцію за кордон. Завданням дослідження є проаналізувати діяльність української наукової еміграції за кордоном, їхнє прагнення підтримувати дух національної свідомості та вплив на подальший розвиток ідеї боротьби за незалежність України, адже згодом саме ці люди долучилися до активних дій у відстоюванні державності у роки Великої вітчизняної війни. Переважна більшість українських діячів культури, мистецтва, науки, які брали участь у науково-освітньому житті української еміграції в Європі, після переїзду на нове місце побуту, в силу політичних обставин, все одно продовжували свою діяльність. Еміграційний період їх життя та праці був як апробація і втілення ідей організації важливих культурно-освітніх заходів, як набуття певного досвіду й розвиток творчих сил. У європейських країнах (де, в більшій мірі перебували українські емігранти) були закладені основи багатьох значущих для розвитку культурного й освітнього рівня української еміграції справ, які в майбутньому пройшли випробування часом і збагатили вітчизняну культурну спадщину. Діяльність української наукової еміграції – важливе явище в нашій науці, яке заслуговує на увагу, адже, розвиваючи українську культуру і науку, вони знайомили світ з унікальним феноменом національної своєрідності, при цьому збагачуючи європейську науку та культуру. На жаль, через ідеологічні аспекти та політичні обставини, здобутки української наукової еміграції були спеціально вилучені з вітчизняної науки. «Радянська система» не пропускала на Україну будь-яку інформацію про діяльність еміграції.Наразі, у сучасних науковців з’явилася можливість ознайомитися з тією спадщиною еміграції, яка поступово вливається в загальноукраїнську науку. Однак, через багатогранність і вагомий обсяг творчого доробку емігрантів, всебічно оцінити її значення для сучасної науки поки є складним завданням. Адже багато документів з фондів відомих українських діячів-емігрантів та архіви українських урядів або знаходяться за кордоном, або тільки-но почали відкриватися для дослідників.