ПРИНЦИПИ ФОРМУВАННЯ ЕКОЛОГІЧНОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ МАЙБУТНІХ УЧИТЕЛІВ БІОЛОГІЇ У ПРОЦЕСІ ФАХОВОЇ ПІДГОТОВКИ - Хроленко, Марина Володимирівна (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2022)
У статті висвітлено результати дослідження проблеми визначення принципів формування екологічної компетентності майбутніх учителів біології в процесі фахової підготовки. Зазначено, що в основі концепції формування екологічної компетентності майбутніх учителів біології лежать загальнопедагогічні та специфічні принципи, які є нормативними орієнтирами, засадничими основами для організації та здійснення процесу фахової підготовки здобувачів вищої освіти. Наголошено, що ефективність упровадження системи формування екокомпетентності студентів досягається завдяки чіткої відповідності обраних принципів і підходів до процесу підготовки майбутніх педагогів.У статті принципи формування екологічної компетентності майбутніх учителів біології розглядаються як найбільш загальні вихідні положення, що визначають стратегічні шляхи і тактику здійснення процесу фахової підготовки здобувачів вищої освіти зазначеної вище кваліфікації з метою формування досліджуваної якості особистості.Автором виокремлені загальнопедагогічні (науковості, систематичності та послідовності, єдності свідомості та діяльності, активності та самостійності, зв’язку навчання з практичною діяльністю, реаліями життя) і специфічні (міждисциплінарної інтеграції, створення екологічно орієнтованого освітнього середовища, професійної спрямованості, варіативності, взаємозв’язку локального, емоційної ціннісності сприймання природного середовища у практичній діяльності, регіонального і глобального підходів в освітньому процесі) принципи формування екологічної компетентності. Зазначено, що специфічні принципи формування екологічної компетентності майбутніх учителів біології визначено, виходячи із синергетичного зв’язку принципів професійної освіти, принципів компетентнісного підходу та принципів екологічної освіти та виховання, які мають точки перетину за окремими позиціями.Акцентовано увагу на тому, що ці принципи застосовуються у процесі фахової підготовки майбутніх учителів біології як взаємозв’язані та взаємодоповнюючі елементи єдиної педагогічної системи.