ВИХОВАННЯ НОВОГО ПОКОЛІННЯ В КОНЦЕПЦІЇ НОВОЇ УКРАЇНСЬКОЇ ШКОЛИ - Авдимирець, Наталія Василівна (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2019)
Стаття присвячена виявленню змісту сучасних змін, що відбуваються в освіті, а також встановленню необхідних стратегій і тактик для освоєння умов гармонізації представників нового покоління як суб'єктів культурно-освітнього простору. Визначено істотні зміни в шкільній освіті в цілому, і найважливіші складники у роботі вчителя (інноваційні технології, самоосвіта, саморозвиток, цінності тощо) в умовах реалізації концепції нової української школи. Парадигма філософського супроводу представлена як конструктивна програма орієнтації на гармонізацію взаємодії об'єкта та суб'єкта з метою взаємопорозуміння. Доведено, що без діалогу й комунікативної компетентності нова Українська школа не буде гармонійною, оскільки концепція виховання нового громадянина світу залишиться без ціннісно-смислової спрямованості на дискурсивність, комунікативну етику й на комунікативно-діалогічну компетентність. Запропоновано використовувати нові способи мислення, продукувати створення нових цінностей, засобів формування нової особистості, що складають теоретичну основу філософського супроводу в розвитку комунікативно-діалогічної компетенції особистості в культурно-освітньому просторі.