НАВЧАЛЬНІ ЗАДАЧІ ІНТЕГРОВАНОГО ЗМІСТУ ЯК ДИДАКТИЧНИЙ ІНСТРУМЕНТ ІНТЕГРОВАНОГО НАВЧАННЯ ПРИРОДНИЧИХ ПРЕДМЕТІВ - Бабкова, Олена Олексіївна (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2021)
У статті розглядаються навчальні задачі інтегрованого змісту як дидактичний інструмент інтегрованого навчання, дидактичною умовою якого є міжпредметні зв’язки. Аналізуються основні поняття. Представлено систему методичних прийомів, зорієнтованих на встановлення міжпредметних зв’язків. На основі міжнародних досліджень Д. Хетті окреслено методологічні аспекти забезпечення змісту шкільної освіти, зокрема природничої.Визначено типи навчальних задач інтегрованого змісту (комплексні, ситуативні, контекстні й відкриті задачі, кейс-завдання, міжпредметні тести, диференційовані за різними предметами групові завдання, дослідницькі задачі), що мають компетентнісно-орієнтовану спрямованість, прикладний характер. Наведено приклади. Спроєктовано подальші дослідження у розробці методичної системи підготовки вчителів природничих спеціальностей щодо створення навчальних задач інтегрованого змісту; формування умінь трирівневої інтеграції: змісту, методів та технологій навчання природничих предметів.