ФОРМУВАННЯ ЦІННІСНИХ ОРІЄНТАЦІЙ МОЛОДШИХ ШКОЛЯРІВ В УМОВАХ НОВОЇ УКРАЇНСЬКОЇ ШКОЛИ - Блудова, Юлія Олександрівна; Ільїна, Олена Олексіївна (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2021)
У статті розглядаються питання формування ціннісних орієнтацій молодших школярів в умовах Нової української школи. Актуальність проблеми було визначено в нормативно-правових документах. З’ясовано мету статті - проаналізувати проблему формування ціннісних орієнтацій молодших школярів в умовах Нової української школи. Методами дослідження є аналіз психолого-педагогічної, соціологічної, навчально-методичної літератури, офіційних документів; теоретичне узагальнення результатів досліджень. Проаналізовано поняття «цінність», «ціннісні орієнтації». Обґрунтовано, що молодший шкільний вік створює додаткові можливості для ефективного розвитку ціннісних орієнтацій. Визначений результат процесу формування ціннісних орієнтацій молодших школярів освітньому середовищі. Рекомендовані педагогічні умови, які сприяють вирішенню даної проблеми. Зазначені критерії оцінки ефективності процесу реалізації педагогічних умов. Запропоновані етапи формування ціннісних орієнтацій. Зауважені основні форми виховної роботи вчителів щодо формування ціннісних орієнтацій.