ІНТЕГРАТИВНИЙ ПІДХІД ДО ВИВЧЕННЯ ЕЛЕМЕНТАРНОЇ АСТРОФІЗИЧНОЇ ТЕОРІЇ ЯВИЩА ПРИПЛИВІВ НА ПОВЕРХНІ ЗЕМЛІ - Краснобокий, Юрій Миколайович; Ткаченко, Ігор Анатолійович; Ільніцька, Катерина Сергіївна (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2021)
У статті розглядається основи аналізу теорії явищ океанічних і морських припливів і відпливів на поверхні Землі внаслідок її гравітаційної взаємодії з Місяцем і Сонцем. Наведена елементарна статична теорія з межами застосування припливів і відпливів на земній поверхні. Виокремлено елементи динамічної (як більш реальної) теорії припливів і відпливів, яка ґрунтується на уявленнях про поведінку води в океані, як певної механічної системи, якій притаманні власні частоти вільних коливань. Доведено, що вона справедлива для випадку, коли період коливань припливоутворюючої сили більший від періоду власних коливань поверхні води в океані. Показано, що ефективність інтегративного підходу до вивчення навчального матеріалу у процесі підготовки учителів природничих наук. можливості інтеграції матеріалу з різних наук у процесі опису, викладання і вивчення явища припливів і відпливів.