ДИЗАЙН ВІЗУАЛІЗАЛЬНОГО НАВЧАЛЬНОГО МАТЕРІАЛУ ЯК АСПЕКТ ОПТИМІЗАЦІЇ ФАХОВОЇ ПІДГОТОВКИ ВЧИТЕЛЯ - Лихолат, Олена Віталіївна (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2021)
Фахова підготовка сучасного вчителя неможлива без грамотного використання інформаційно-комунікаційних технологій. Сучасне суспільство вимагає від освіти нових способів подачі знань для швидкого сприйняття й усвідомлення великого обсягу інформації. Це можливе за умови створення ефективного візуального навчального матеріалу, який здатен впливати на когнітивні процеси засвоєння нових знань здобувачами освіти. Навчальні презентації сьогодні є мінімальною кваліфікаційною вимогою фахової підготовки вчителя. Проте попри загальновизнаний дидактичний потенціал наочних засобів навчання, їхній дизайн залишається стихійним за характером, що знижує їх ефективність. Презентація має сприяти розвитку мислення, тримати увагу, бути зрозумілою і цікавою. А для цього слід розуміти й дотримуватись правил композиції, вміло використовувати закони й засоби дизайну в контексті використання резервів візуальної мови. Для посилення освітнього ефекту слід базуватись на ключових принципах побудови окремих слайдів і цілої презентації за А. Каптеревим, серед яких слід виділити принцип фокусування, принцип контрасту і принцип єдності.