СУТНІСТЬ ВИКЛАДАННЯ АНГЛІЙСЬКОЇ МОВИ В АСПІРАНТУРІ - Мар’янко, Яніна; Огреніч, Марія (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2021)
Викладання іноземної мови професійного спрямування в аспірантурі визнано сьогодні пріоритетом у оновленні освіти в Україні. Іншомовне (англомовне) спілкування є невід’ємним компонентом навчальної діяльності вчених і включає такі складові: вивчення англійської мови як способу оволодіння спеціальністю та як засобу  розвитку майбутніх вчених. Воно стає інструментом самоосвіти молодих дослідників, що значно підвищує їхні професійні шанси знайти себе в міжнародному академічному середовищі.Сучасна методична література не пропонує достатньо детального аналізу сутності викладання англійської мови в процесі підготовки наукових кадрів у вищих технічних навчальних закладах, що стало причиною написання нашої роботи та зумовило мету статті – дослідити зміст і завдання викладання англійської мови під час навчання в аспірантурі вищого технічного навчального закладу, а саме Одеської державної академії будівництва та архітектури.  Автори розглядають основні завдання  дисципліни «Іноземна мова професійного спрямування» та программу її вивчення в аспірантурі, яка передбачає, що до кінця навчання молодий вчений повинен володіти всіма видами мовленнєвої діяльності, а саме, читанням, письмом, говорінням та аудіюванням. У роботі вивчено  структуру та зміст курсу англійської мови в аспірантурі, який базується на оригінальних англійських і американських джерелах, та має за головну  мету розвиток академічних та професійно орієнтованих комунікативних мовленнєвих компетенцій майбутніх науковців, які в результаті оволодіння цим курсом повинні знати основну лексику та термінологію, що використовується у науковому англомовному середовищі. До кінця навчання, передбаченого даною програмою, лексичний запас аспіранта повинен скласти не менше 5500 лексичних одиниць з урахуванням вузівського мінімуму і потенційного словника, включаючи приблизно 500 термінів за профілюючою спеціальністю.Також надається аналіз тем завдань для самостійної роботи, спрямованих на закріплення тем аудиторних занять і на ознайомлення зі змістом наступних; розкривається тематика письмових робіт, що  співвідносяться з розділами і темами дисципліни; приділяється увага контролю успішності навчання. Отже, можна зробити висновок, що сутність викладання англійської мови в аспірантурі технічного вишу полягає у розвитку комунікативної компетенції студентів з метою оволодіння професійною іноземною мовою на достатньому рівні, що дозволяє вести академічну комунікацію в міжнародному науковому просторі. Надалі планується дослідити підходи до самостійної, індивідуальної та дистанційної освіти під час навчання в аспірантурі.