АНДРАГОГІЧНІ ЗАСАДИ ПІДГОТОВКИ ПЕДАГОГІВ ДО СУПЕРВІЗІЇ - Федірко, Жанна Володимирівна (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2021)
У статті проаналізовані сутність поняття «супервізія» та визначені особливості здійснення супервізії педагогічних працівників загальної середньої освіти. Обґрунтовано необхідність і можливість застосування принципів андрагогіки в процесі становлення і розвитку системи підготовки педагогічних працівників до здійснення супервізії в умовах сучасної післядипломної освіти. Важлива роль відводиться вчителю-андрагогу, який виступає в ролі фасилітатора, тьютора, модератора та тренера. Важливим завданням застосування андрагогічного підходу до процесу підготовки вчителя до організації та здійснення супервізії є створення системи навчання як засобу управління професійним розвитком і саморозвитком педагогів у процесі цієї діяльності.