ДИРИГЕНСТКО-ХОРОВА ПЕДАГОГІКА В НАУКОВОМУ ДИСКУРСІ СУЧАСНОЇ ПРОФЕСІЙНОЇ МИСТЕЦЬКОЇ ОСВІТИ - Растригіна, Алла Миколаївна (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2022)
У статті актуалізовано проблему сутності феномену диригентсько-хорової педагогіки у науковому дискурсі сучасної професійної мистецької освіти. В оперті на застосування під час дослідження таких базових концептів, як науковий дискурс, професійна мистецька освіта, музично-педагогічна освіта, диригентсько-хорова підготовка, прослідковано становлення сутнісних характеристик досліджуваного явища. Констатовано, що диригентсько- хорова педагогіка функціонує у міждисциплінарній взаємодії дисциплін диригентсько-хорового блоку, музичної педагогіки, мистецької освіти, мистецтвознавства як конкретизація хорової культури. Зазначено, що диригентсько-хорова підготовка майбутнього фахівця-музиканта у мистецькому просторі закладів вищої освіти, з урахуванням змісту її основних складових, увиразнюється у диригентсько-хоровій педагогіці, яка спрямована на формування світогляду, національної самосвідомості, морально-естетичної культури особистості. Послідовна репрезентація сутнісних характеристик досліджуваного явища уможливила розкриття його специфіки та вираження в науковому полі сучасного мистецького освітнього простору. Узагальнення процесу розвитку та функціонування диригентсько-хорової педагогіки в системі професійної мистецької освіти й музично-педагогічної зокрема сприятимуть подальшому дослідницькому пошуку авторки у контексті удосконалення навчального курсу «Диригентсько-хорова педагогіка» з метою поглиблення змісту навчання майбутніх фахівців-музикантів за спеціальністю 014 Середня освіта (Музичне мистецтво) та його впровадження в освітню мистецько-педагогічну практику інших мистецьких закладів вищої освіти України.