КОРЕКЦІЯ УВАГИ ШКОЛЯРІВ З ОСОБЛИВИМИ ПОТРЕБАМИ ЗАСОБАМИ МУЗИЧНО-ІНТОНАЦІЙНОГО НАВІЮВАННЯ - Бєдна, Юлія Олександрівна (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2022)
Стаття присвячена розгляду засобів музично-інтонаційного навіювання для корекції уваги школярів з розладами аутистичного спектру. Зазначений корекційний метод представлено у світлі його потенційної можливості покращувати загальний психоемоційний стан здобувачів освіти з відповідною нозологією, що позитивно позначається на розумовому розвитку таких дітей шляхом покращення функціонування пізнавальних психічних процесів, зокрема довільної уваги. Акцентовано увагу на психологічних закономірностях сприйняття музичного твору в процесі педагогічної роботи з дітьми-аутистами, що в контексті нашого теоретичного дослідження допоможе краще зрозуміти механізми полегшення та інтенсифікації формування процесів уваги під час педагогічної взаємодії на уроці. Визначено, що для досягнення бажаного ефекту при створенні ситуації сприйняття музики дітьми з аутизмом необхідно враховувати їх актуальний емоційний стан на початку музичного заняття, рівень їх психічної мобілізації, активності, а також заздалегідь спланувати та відпрацювати поведінку вчителя, зокрема його експресію, паузи, використовувані інтонації, жести, міміку, підбір інформаційного матеріалу заняття. Функція навіювання для визначеної категорії дітей має бути спрямована на сприйняття дитиною певного роду думок, позитивних почуттів, що безпосередньо впливають на психіку і відповідно стають коректором її уваги. В результаті проведеної аналітичної роботи доведено, що процес навіювання музичною інтонацією для дітей-аутистів молодшого шкільного віку є важливим сугестивним чинником, що дозволяє досягти бажаного ефекту у функціонуванні їх пізнавальних психічних процесів.