ФОРМУВАННЯ ГОТОВНОСТІ ЗДОБУВАЧІВ ВИЩОЇ ПЕДАГОГІЧНОЇ ОСВІТИ ДО ПРОФЕСІЙНОГО САМОВДОСКОНАЛЕННЯ. - Дмитрук, Віталій Іванович; Уличний, Ігор Любомирович (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2022)
У статті здійснено теоретичний аналіз проблеми розвитку готовності до професійного самовдосконалення у майбутніх педагогів. Висвітлено структуру, мотиви, прийоми та принципи професійного самовдосконалення здобувачів педагогічних спеціальностей.Вона охоплює структуру готовності до професійного самовдосконалення, яка включає такі компоненти: мотиваційно-аксіологічний; інформаційно-пізнавальний; оперативна та особистісно-рефлекторна. Розкрито та проаналізовано поняття «потенціал професійного самовдосконалення». Розглянуто психологічну природу рефлексії як універсального механізму саморегуляції і саморозвитку особистості.У науковій доповіді описано групи мотивів, необхідних для формування готовності абітурієнтів до професійного самовдосконалення (соціальний, пізнавальний, професійний, особистісний інтерес). Розкрито прийоми особистісного та професійного самовдосконалення на основі самопізнання в педагогічному процесі та визначено їх роль у педагогічному проектуванні. Охарактеризовано основні принципи професійного самовдосконалення педагогів, а саме: принцип розвитку; принцип самодіяльності; принцип рефлексивності в процесі самозростання та принцип безперервної освіти. У статті запропоновано та проаналізовано поняття «потенціал професійного самовдосконалення». Також досліджується розвиток професійної рефлексії у студентів педагогічних закладів вищої освіти. Він містить характеристику актуалізації готовності до професійного самовдосконалення студентів різного рівня професійної майстерності. У дослідженні окреслено функції рефлексії в педагогічному процесі, визначено її роль у педагогічному проектуванні. У статті наведено значення педагогічних практик у підготовці майбутніх учителів. Автори наголошують на необхідності безперервної освіти для досягнення мети свідомого самовдосконалення як вершини професійного «акме» розвитку.