СЕНСИТИВНІСТЬ В АСПЕКТІ ФОРМУВАННЯ ЦІННІСНОГО СТАВЛЕННЯ ДО МОРАЛЬНО-ПРАВОВИХ НОРМ У ДІТЕЙ - Задорожна , Ганна Сергіївна (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2022)
У статті йдеться про перспективи формування ціннісного ставлення до морально-правових норм у дітей на основі опитування їх батьків і педагогів. Зазначено, що отримуючи інформацію від дорослого про права людини, дитина починає співвідносити їх з моральними цінностями. Поступово, морально-правові уявлення, які формуються у дитини, утворюють особистісну систему правових ідеалів та переконань, на основі яких пізніше вона зможе здійснювати оцінку правової інформації, формуючи власну сензетивність до засвоєння правових норм. Зокрема, спочатку дитина засвоює моральні норми, на основі яких вона здатна оцінювати вчинки на предмет моральності чи аморальності («що добре і що погано», «що можна робити, а чого слід уникати»).Таким чином дитина у своїй поведінці налаштовується на вчинки відповідно до норм моралі. Поступово для розуміння дитини стає доступним те, що за окремі асоціальні, неправомірні вчинки люди несуть покарання (іноді діти бояться, що їх заберуть в поліцію), відповідно законів держави, усвідомлення наявності та функціонування в державі інституцій, наділених каральними повноваженнями.У подальшому дорослі повинні формувати дитячі уявлення про правопорушення людини з погляду її правової поведінки чи навпаки – аморальності й недопустимості певних дій і вчинків, а також як діяння, що суперечать принципам права, уже знайомих дітям, і порушують права інших людей. Результатом цього процесу є усвідомлення дитиною несправедливості правопорушення та диференціація її правових і моральних уявлень, що дозволяє оцінювати поведінку свою та інших людей із позицій справедливості-несправедливості з наданням правомірності першорядності та значущості. За такого підходу моральна оцінка справедливої поведінки усвідомлюється дитиною як другорядна.